Wednesday, 4 June 2014

Perihal mengandung....

Assalamuailaikum...

Lamanya tak update blog..selepas bagitau kat blog yang aku mengandung balik terus tak update. Sebabnya aku mengalami alahan yang teruk dan juga menyampah tengok blog sendiri..sob..sob..tapi aku still gak jenguk blog kengkawan yang lain walaupun tak tinggal jejak..

Alhamdulilah kandungan aku dah masuk trimister ke-3..cepat tul masa berlalu rasanya baru je semalam aku alami morning sicknes yang teruk..dan sehingga sekarang nie aku masih PJJ dengan husband oh sedihnya tapi nak buat camana itulah ujian aku. Serius tak seronok betul bila pregnant berjauhan dengan husband sendiri jadi pada kengkawan yang lain bersyukurlah dapat duduk sebumbung tido sebantal ngan husband sendiri.

Trismeter Pertama

Masa nie alahan memang teruk..gosok gigi je muntah sampai takut bila time nak gosok gigi. lepas tue pulak asik nak gaduh je ngan husband pantang salah sikit mula la aku nak menyinga garang tau masa nie.Lepas tue peel yang pelik ialah aku tak suka jumpa orang dan cakap ngan orang. Hanya orang tertentu je aku boleh cakap. Sampai ada yang kecik hati ngan aku. teruk betul pembawakan aku. Lagi satu masa checkup pregnant aku ada darah tinggi.Masa sebelum mengandung aku memang takde darah tinggi rupanya hormon takpe la pasal u anak mummy rela  berulang alik  ke klinik seminggu 3 kali untuk amik bacaan darah tinggi. Bila nurse terang pasal bahayanya darah tinggi terus aku jadi takut. Berkoyan-koyanlah aku makan epal hijau untuk turunkan bacaan darah tinggi. Lagi satu yang aku rasa ialah selera makan memang kurang. Perut rasa lapar tapi bila mengadap makanan tak lalu. Sampai nangis sebab tak leh makan. Sedih tul

Trismeter Kedua

Bila masuk je trismeter kedua aku rasa nikmatnya mengandung sebab alahan dah takde dan paling mengejutkan bacaan darah tinggi aku kembali normal. Dan paling seronok perasaan menyampah nak jumpa dan cakap ngan orang dah ilang. Back to normal. Gerakan baby aku dapat rasa masa minggu ke16. Memula macam terkejut juga tetiba rasa macam ada orang jentik halus kat perut ingat angin. tapi makin galak lak aku rasa macam ada orang berenang dalam perut.. rupaya aku dah dapat rasa pergerakan baby..seronoknya.


Alhamdulilah sekarang nie dah masuk 29 minggu walaupun aku masa mengandung nie pernah deman sampai tak leh nak bangun yela duduk sensorang sape la nak tolong..sobs..sobs..nasib baik tangan nie masih kuat untuk cal kengkawan minta pertolongan. Alhamdulilah kawan aku sudi jaga aku time aku deman.. sian kat hubby sampai susah hati nak balik jumpa aku tapi aku tak bagi balik sebab hospital dia audit kesian pulak. bagi aku selagi aku mampu untuk uruskan diri sendiri selagi tue aku tak nak menyusahkan orang cuma aku harap pada kengkawan bloh doakan aku supaya aku kuat untuk tempuh ujian dari Allah.


3 comments:

Nursaila Norman said...

lebih kurang saila jgk..saila jumaat ni 27weeks :) jaga diri baik2 ye..

cikblueberry said...

sama la kita jumaat jer mesti bertukar minggu..

Sha Nikitasakura said...

slm kenal..
smg dpermudhkn sgalnya..jg kesihatn..byk bersabar dear..
take care
done following u :)