Thursday, 10 July 2014

Perihal mengandung- BSP dan BP

Assalamuailaikum


Kejap je dah 13 ramadhan. Setakat nie alhamdulilah aku br 2 hari ponteng puasa heheheh itupun sebab aku batuk teruk..kalau tak mau penuh gak puasa aku. Bila mengandung nie baru la aku tau aku ada potensi nak kena darah tinggi ngan kencing manis walaupun sejarah family tak de penyakit nie. sob..sob..sob sedih tau. 

Awal triesmeter tekanan darah aku tak normal. Bacaan atas ok tapi bacaan bawah tak berapa cun asik 90 kebawah je. Bila tanya doktor klau bacaan atas tinggi maknanya aku ada hypertension macam aku ada tekanan ke ada masalah ker..kalau bacaan bawah tinggi makna sistem dalam aku tak berfungsi dengan baik. Tapi aku rasa sbb bacaan darah aku tak normal mungkin masa nie uri nak terbentuk jadi sistem dalam badan kena bekerja dengan lebih kuat. 

Bila doktor bagi penerangan pasal siptom-siptom darah tinggi aku jadi takut sebab aku boleh kena sawan dan baby terpaksa dikeluarkan tak kira bape minggu sebab boleh menyebabkan kematian. ishh takut...Start dari tau tue hubby asik suruh aku makan epal hijau siap blend buat air dan aku jadi pelanggan tetap klinik seminggu 3 kali dok ulang alik ambik bacaan tekanan darah.Sampai nurse kat klinik pun dah kenal aku. masuk jer triesmeter ke2 alhamdulilah tekanan darah aku kembali normal lega sungguh.

Bila kandungan dah 18 minggu aku kena minum air gula pulak sebab berat badan naik mendadak. nasib baik air gula perisa anggur. Masa minum aku rasa macam ok jer laju jer aku minum. Erm rupanya aku suspek GDM patut la laju jer aku minum. Orang lain minum terkulat-kulat nak habiskan. Aku siap tanya doktor apsal aku boleh ada GDM sebab family aku xde sorang pun kencing manis. Doktor bagitau aku mungkin sebab hormon mengandung selalunya lepas bersalin kencing manis tue akan hilang kecuali aku mengadung setiap tahun maknanya takde jarak kencing manis tue boleh kekal dalam badan aku. Ishh baru plan nak ngadung lagi taun depan heheheh.

Sejak dari tue aku pun start la buat BSP sendiri nasib baik klinik bagi pinjam semua alatan nak buat BSP kalau nak beli mahal gak. Jimat situ. masa nak cucuk jarum kat jari sendiri mengigil-gigil yelah seriau kan bila dah selalu buat erm pejam mata jer cucuk hehehee. Alhamdulilah setakat ni bacaan BSP aku paras normal Insya Allah 36 minggu sok jumpa pakar mungkin akan stop la buat BSP. Nasib baik la aku tak yah buat insulin yang bagi aku lagi seksa. Dan baby bagi kerjasama yang baik sebab berat tak melebihi berat yang ditetapkan. Good baby..

niela alat nak buat BSP
Buat ibu-ibu yang mengalami penyakit seperti aku jangan risau yang penting jaga pemakanan dan jangan asik pikir pasal penyakit tue. Waktu mengandung nielah kita kena fikir positif Insya Allah semuanya akan berjalan lancar.

4 comments:

loytha'san said...

hai sis. lama tak jengah sni. hehe.
sungguh bila preggy ni be positive tu penting mengalahkan sume benda dalam dunia ni. haha..

ZARIN said...

..asssalamualaikum..

sayang juga tu terlepas puasa sebab batuk. kalau tak dah boleh dah dapat puasa full time pregnant ni.

apa pun selamat berpuasa dan selamat melahirkan nanti ye

Morgan Debra said...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
$ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)

Morgan Debra said...

Hello,
Ini adalah untuk memaklumkan kepada orang ramai bahawa Puan, BRENDA HARAPAN pemberi pinjaman pinjaman peribadi mempunyai membuka peluang kewangan untuk semua orang yang memerlukan apa-apa bantuan kewangan. Kami memberi pinjaman pada kadar 2% kadar faedah kepada individu, syarikat dan syarikat-syarikat di bawah syarat-syarat yang jelas dan mudah difahami dan keadaan Dari
$ 20.000 untuk $ 7000000 USD, Euro Dan Pounds Sahaja. Saya memberi Pinjaman Perniagaan,
Pinjaman Peribadi, Pinjaman Pelajar, Pinjaman Kereta Dan Pinjaman Untuk Bayar Off Bil. hubungi kami hari ini melalui e-mel di: (brendahope816@gmail.com)